Мій кабінет
Каталог роботодавців
  • Інше
  • 51 вакансий
  • Аптеки
  • 232 вакансий
  • Виробництво
  • 16 вакансий
  • Маркетинг
  • 33 вакансий
  • Медицина
  • 364 вакансий
  • Продажі
  • 276 вакансий
Рекомендуємо книгу
7 граней/таланту

Книга «7 граней/таланту» Білла Бонстеттера та Ешлі Бауерс практично недоступна широкому читачеві, оскільки видана обмеженим тиражем під егідою TTI Success Insights Ukraine. Її неможливо знайти на ринку «Петрівка», її неможливо придбати у книгарнях, хоч тема дуже важлива – як розкрити свій талант? І як розкрити таланти своїх підлеглих?

Соціальний пакет спеціаліста фармації

Аби бути впевненим у завтрашньому дні, замало мати роботу. Необхідно ще й бути упевненим в тому, що в разі тимчасової непрацездатності або внаслідок професійних ризиків ви і ваша родина будете захищені. Які гарантії має працівник аптеки?

Про те, чим наповнений пакет соціальних гарантій для спеціалістів, які працюють в аптеці, розповів заступник голови з правової роботи Донецької обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України, адвокат Сергій Маловичко. 
Як і де законодавчо визначені пільги для фармацевтів?
– Будь-яка праця за законом, коли між працівником і роботодавцем оформлені офіційні трудові правовідносини, має бути оплачуваною, з забезпеченням усіх необхідних та безпечних умов праці. Деяким категоріям працівників держава на законодавчому рівні встановлює пільги та надає певні соціальні гарантії. Для фармацевтичних працівників такі пільги закріплені у статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я (далі Основи). Це, наприклад, скорочений робочий день і додаткова оплачувана відпустка, пільгові умови пенсійного забезпечення.

Окрім законодавчих пільг, деякі роботодавці надають провізорам та фармацевтам ще й «соціальний пакет». 

У вакансіях часто вказують: «гарантуємо повний соціальний пакет». Що це, з чого складається і чи всім гарантований?

– Кодекс законів про працю України (КЗпП) закріплює право роботодавця на встановлення додаткових, порівняно з законодавством, трудових і соціально-побутових пільг для працівників (стаття 9-1) в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів.

Втім саме законодавство не містить юридичного поняття «соціальний пакет», а тому «повний» він чи ні – це суто суб'єктивна оцінка самого роботодавця або потенційного працівника. 

На практиці,це можуть бути:

  • компенсація вартості проїзду до місця роботи та назад;
  • забезпечення житлом у гуртожитку або часткова компенсація оплати найманого житла;
  • забезпечення дітей працівників місцем у дошкільному навчальному закладі;
  • забезпечення комплексними обідами;
  • забезпечення абонементами до спортзалу тощо.

Перелік покращень життя працівників за рахунок роботодавця не обмежений.

Чи відрізняється соцпакет фармацевта від соцпакету для фахівців інших професій?

– Враховуючи відсутність законодавчих критеріїв та вимог до «соціальних пакетів», їхню схожість або відмінність можна аналізувати лише на конкретних прикладах.

Якщо роботодавець не виконує всіх умов соцпакету, чи можна на нього якось вплинути?

– Відповідь на це питання залежить від форми закріплення, змісту та умов надання соцпакету. Формою можуть бути: наказ роботодавця, затверджене ним положення про «соцпакет» чи окрему додаткову пільгу, а також письмовий трудовий договір або окремий розділ (додаток) колективного договору. Невиконання перших двох – власного наказу або положення – дає право працівникові оскаржити це у комісії по трудових спорах (КТС) аптечного підприємства (у разі, якщо його трудовий колектив складає не менш п'ятнадцяти працівників) або звернутися до суду у тримісячний термін.

Порушення останніх двох – колективного або трудового договору – також дає право на оскарження у КТС або суді, але і додатково дає право на звільнення у зручний для працівника час з вимогою виплатити вихідну допомогу у розмірі тримісячного середнього заробітку (частини 3 статті 38 та стаття 44 КЗпП). 

Чи передбачені якісь штрафні санкції у зв'язку з порушеннями в цьому контексті?

– Так, на осіб, які представляють роботодавця і з вини яких порушено чи не виконано зобов'язання щодо колективного договору, накладається штраф до 1700 грн, і вони також несуть дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади.

На вимогу профспілок роботодавець зобов'язаний вжити заходів, передбачених законодавством, до керівника, з вини якого порушуються чи не виконуються зобов'язання щодо колективного договору (стаття 18 Закону України "Про колективні договори та угоди" від 01.07.1993)

Які державні органи правосильні перевірити виконання роботодавцем зобов'язань за соцпакетом?

– Оскільки «соціальні пакети» не передбачені законодавством, державні органи не наділені повноваженнями перевіряти виконання роботодавцями зобов'язань за ними. Однак, перевірка з боку державних органів відносно «соцпакетів» може стосуватися дотримання порядку ведення бухгалтерського обліку та оподаткування витрат роботодавця на їх надання. 

Чи є соціальною гарантією надання можливості для працівника підвищувати свій професійний рівень (відпустка на період проходження передатестаційних курсів тощо)? 

 – Згадана вище стаття 77 Основ закріплює право фармацевтичних працівників на підвищення кваліфікації, перепідготовку не рідше одного разу на п'ять років у відповідних закладах та установах. Якщо проходження передатестаційних курсів пов'язане з відривом від виробництва, тоді має бути виданий наказ про направлення на такі курси, що потребує відповідних компенсацій для працівника.

Так, згідно постанові Кабінету Міністрів України "Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва" від 28.06.1997 № 695 працівникам, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва (далі - навчання), встановлені наступні мінімальні державні гарантії:

  • збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за час навчання;
  • оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;
  • виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. Іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень, а в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, виплачується стипендія в розмірі 20 відсотків добових. 

На час навчання працівники забезпечуються гуртожитком готельного типу. У разі відсутності гуртожитку, відшкодування витрат, пов'язаних з найманням житлового приміщення, провадиться в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень. 

Оплата проїзду працівників, які направляються на навчання з відривом від виробництва, до місця навчання і назад, виплата добових за час перебування в дорозі і за час навчання, стипендії, відшкодування витрат, пов'язаних з найманням житлового приміщення, провадяться за місцем основної роботи.

Тобто дотримання роботодавцем таких зобов'язань є виконанням вимог чинного законодавства, а не виконанням зобов'язань за «соцпакетом».

Якщо проходження таких курсів буде ініціативою працівника, а не роботодавця, то він має право оформити на час навчання відпустку.

Однак, швидше всього, як показує практика, така відпустка буде надана без збереження заробітної плати, якщо інше не буде передбачено у колективному договорі або закладено до «соцпакету».

 

Источник: www.pharma.net.ua

подписаться на рассылку

Календар подій


<Пред След>
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

LinkedIn Facebook ВКонтакте