Мій кабінет
Каталог роботодавців
  • Інше
  • 51 вакансий
  • Аптеки
  • 232 вакансий
  • Виробництво
  • 16 вакансий
  • Маркетинг
  • 31 вакансий
  • Медицина
  • 366 вакансий
  • Продажі
  • 277 вакансий
Рекомендуємо книгу
7 граней/таланту

Книга «7 граней/таланту» Білла Бонстеттера та Ешлі Бауерс практично недоступна широкому читачеві, оскільки видана обмеженим тиражем під егідою TTI Success Insights Ukraine. Її неможливо знайти на ринку «Петрівка», її неможливо придбати у книгарнях, хоч тема дуже важлива – як розкрити свій талант? І як розкрити таланти своїх підлеглих?

Велике переселення. З початку війни українські IT-компанії відкрили за кордоном 18 офісів. Чому вони так поспішають

Валентина Дудко, Forbes

Українські IT-роботодавці масово відкривають нові офіси й центри розробки в Європі через чутливість замовників до ризиків. У топі закордонних напрямків – Польща, Румунія й Хорватія. Карта від Forbes

З 24 лютого про запуск нових центрів розробки в Україні або за її межами оголосили 13 компаній із 50 найбільших IT-роботодавців за версією DOU. Їхній сумарний штат – понад 44 000 спеціалістів. Наразі відомо щонайменше про 27 нових локацій, що вже працюють або готуються до запуску. Дві третини – 18 офісів – у країнах Східної Європи, на Балканах та в Латинській Америці. Що драйвить масштабування?

Велике переселення на Захід

У квітні 2022-го кількість IT-вакансій в Україні зросла на 7%, свідчить статистика DOU. Проти гарячого 2021 року попит на розробників упав більш ніж вполовину, однак найм в Україні потроху відновлюють, проте з новою географією.

За підрахунками Forbes, за час війни з’явилося дев’ять нових українських офісів EPAM Systems Рейтинг Forbes: 61 Статки: Прибуток 942 млн грн  Усі, за винятком одеського Рені, на заході країни. Пристосований для айтівців Львів, що став головним технологічним хабом, вмістити всіх не здатен. Естафету приймають Івано-Франківськ, Хмельницький, Чернівці, Луцьк та Ужгород. Місцева влада вже будує план перетворення столиці Закарпаття на центр нового IT-кластера.

На сайті найбільшого роботодавця EPAM з понад 14 000 спеціалістів наразі відкрито 157 вакансій у Львові, Рівному, Луцьку. Закарпатський офіс-прихисток на понад 300 співробітників, що евакуювалися до регіону, EPAM відкрив у середині березня.

«Ми бачимо, що Закарпаття має значний потенціал для розвитку ІТ-бізнесу і талантів, навіть у ці непрості часи», – каже старший директор компанії Сергій Гаращук. Тепер для цієї локації аутсорсер шукає інженерів та спеціалістів із релокації – їхній обов’язок допомагати команді переїздити за кордон.

Ще західніше

Закордонна експансія потужніша. Її підживлює бажання розвивати бізнес та диверсифікувати команди, щоб заспокоїти замовників. На складнощі з пошуком нових контрактів почали жалітися невеликі аутсорсери зі штатом у кілька сотень інженерів, що працюють на великі іноземні компанії. Команда проєкту в Україні – це ризик. Побоюються, що розробників у розпал роботи мобілізують або ж вони опиняться під обстрілами, каже про причини відмов операційний директор київського аутсорсера Devox Software Олександр Шевченко.

Завчасне перевезення десятків спеціалістів до Європи допомогло ELEKS " aria-expanded="false" lang="uk">ELEKS зберегти контракти з двома ключовими клієнтами, розповідав Forbes член ради директорів Петро Коновалов. У березні компанія відкрила другий польський офіс у Кракові, на черзі – хорватські Загреб та Спліт.

Українські компанії взяли курс на відомі європейські кузні IT-талантів – Польщу, Румунію, Болгарію, Балкани. Спеціалістів там багато, зарплати – не драматично відрізняються від українських.

Найбільше нових центрів розробки – у Варшаві, Вроцлаві, Гданьську, Софії, Загребі – за час бойових дій відкрив Intellias. Війна прискорила п’ятирічний план глобалізації на три напрямки: до Європи, Латинської Америки та Азії. Єдина коректива – місце проросійської Сербії відвоювала Хорватія.

Частина команди продуктової Genesis " aria-expanded="false" lang="uk">Genesis виїхала до Польщі, тому в компанії з’явився варшавський офіс на 200 людей, каже AIN.UA операційний директор Артем Копанєв. Проте полювання на таланти триває – IT-бізнес планує наймати в нові розробницькі центри від 100 до пів тисячі спеціалістів.

Де їх шукати, поки кордони для чоловіків-розробників замкнені? За неповний рік SoftServe збирається найняти для створеного в квітні офісу в Бухаресті 350 людей. До 2025-го – уже 800. Основу складатимуть українці, яким вдалося потрапити до Румунії. Решту – близько 200 талантів – шукатимуть на місці, озвучив плани президент SoftServe у Європі, Близькому Сході та Африці (EMEA) Володимир Семенишин.

Источник: www.forbes.ua

подписаться на рассылку

Календар подій


<Пред След>
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

LinkedIn Facebook ВКонтакте