Мій кабінет
Каталог роботодавців
  • Інше
  • 51 вакансий
  • Аптеки
  • 232 вакансий
  • Виробництво
  • 16 вакансий
  • Маркетинг
  • 31 вакансий
  • Медицина
  • 367 вакансий
  • Продажі
  • 276 вакансий
Рекомендуємо книгу
7 граней/таланту

Книга «7 граней/таланту» Білла Бонстеттера та Ешлі Бауерс практично недоступна широкому читачеві, оскільки видана обмеженим тиражем під егідою TTI Success Insights Ukraine. Її неможливо знайти на ринку «Петрівка», її неможливо придбати у книгарнях, хоч тема дуже важлива – як розкрити свій талант? І як розкрити таланти своїх підлеглих?

Кадрова політика «фарми»: чисельність персоналу в галузі все ще зростає

Любомира Протасюк, 

Шеф-редактор ThePharmaMedia

Хоча в новинах 2023 року домінують меседжі про масові звільнення в біотехнологічних компаніях та реструктуризацію великих фармвиробників, ринок праці в цьому секторі зберігає динамічність.

2023 виявився черговим важким періодом для багатьох біотехнологічних компаній, що займаються розробкою молекул на ранній стадії розвитку. Втім, попри постійні скорочення та реструктуризацію, експерти вважають, що «сектор загалом процвітає», а дослідження показують, що загальна чисельність персоналу у біофармацевтичній галузі зростає, а не скорочується.

Причини масових скорочень

У звіті, опублікованому на початку серпня, аналітики Stifel підрахували, що вибірка з 19 біотехнологічних компаній із малою капіталізацією з лютого 2021 року зазнала скорочення чисельності персоналу на 24%.

Згідно з нещодавнім аналізом, за перші сім місяців 2023 року компаніями було зроблено понад 100 оголошень про скорочення робочих місць, що незрівнянно більше, ніж 2022-го.

Про скорочення в основному заявляли невеликі біотехнологічні компанії, багато з яких щосили намагаються залишитися на плаву – їм вкрай важко знайти інвесторів в умовах спаду в секторі. Нещодавнім прикладом цього є Lava Therapeutics, яка 22 серпня оголосила про зниження чисельності персоналу на 36% (з 55 осіб загалом). Цей крок був за переосмисленням R&D-пріоритетів: після переоцінки конкурентного середовища компанія вирішила відмовитися від експериментального онкопрепарату LAVA-051.

Ще один приклад – відоміша Apellis Pharmaceuticals, яка 29 серпня оголосила про скорочення чверті своєї робочої сили – близько 225 робочих місць. Компанія розраховує заощадити до $300 мільйонів за рахунок реструктуризації. Ці гроші дозволять їй запустити свій перший схвалений продукт Syfovre (Пегцетакоплан).

Навіть біотехнологічні компанії, що добре фінансуються, які спеціалізуються на ранньостадійних активах, часто скорочують штат просто тому, що не знають, коли зможуть знову зібрати кошти на продовження розробок.

Скорочення робочих місць торкнулося як невеликих гравців біофарми. Яскравим прикладом стала Biogen, яка під керівництвом нового генерального директора Кріса Віхбахера оголосила позбулася в червні від 1 000 співробітників, що становило близько 11% від усієї робочої сили компанії.

Тим часом Novartis — одна з найбільших компаній галузі з обігу та чисельності персоналу — торік поставила собі завдання скоротити 8 000 робочих місць (близько 7,4% від загальної чисельності персоналу).

Компанії з максимальним людським капіталом

Навпаки, інші великі компанії наймають багато нових працівників. Аналіз Citeline показує, що за останнє десятиліття тисячі нових робочих місць створили AbbVie, Roche, AstraZeneca та Novo Nordisk.

На ілюстрації показано розмір компанії за чисельністю персоналу, а також його зростання (або скорочення) за період із 2012 по 2022 рік. Ті, хто зліва (наприклад, GSK), скоротили найбільше співробітників, а компанії праворуч (наприклад, AbbVie), найбільше збільшили чисельність персоналу.

2022 року загальна чисельність персоналу цих фармвиробників склала 1,1 мільйона, додавши 6,5% порівняно з 2012-м.

Також дослідження Stifel показало, що за шість місяців (з лютого по серпень 2023 року) у цьому секторі зʼявилося більше співробітників, ніж за будь-який піврічний період, відколи воно таку статистику почали відстежувати у 2021 році. У цьому Stifel випливала така методологія: дані вибірки з 78 фармкомпаній, отримані з LinkedIn, зіставлялися з їхніми офіційними звітами, що, на думку аналітиків, мало дати більш-менш точну картину зміни чисельності персоналу.

У звіті Stifel Pfizer Inc. і Roche Holding AG названі першою і другою компаніями, що найбільш швидко ростуть, у період з серпня 2022 по серпень 2023 року, при цьому зростання числа співробітників оцінюється більш ніж у 7000 осіб у кожній. Однак у бесіді з In Vivo Roche заявила, що розрахунки Stifel були неточними, і що її еквівалентна чисельність персоналу, зайнятого повним робочим днем, зросла приблизно на 2,6%. Представник компанії зазначив, що розрахунки, засновані на постах у LinkedIn, можуть бути спотворені працівниками на аутсорсі, які вказують їх як свого роботодавця, а також людьми, які покинули компанію, але не оновили свої профілі. Проте Roche підтвердила, що шукає нових людей.

GSK — компанія, яка за цей період скоротила штат найбільше: аж на 30%. Навпаки, AbbVie виросла найбільше, збільшившись більш ніж удвічі за останні 10 років — завдяки злиттю з Allergan та успіху блокбастера Humira.

ʼВелика фармаʼ стає все більше?

Аналіз Citeline, який порівнює поточну чисельність співробітників у 15 найбільших компаніях галузі у 2022 році з 10 роками раніше, демонструє збільшення загальної чисельності персоналу на 6,5%.

Результати звіту американської компанії CBRE за 2022 рік узгоджуються з висновками Stifel та Citeline. Згідно з CBRE, кількість співробітників у секторі медико-біологічних наук США збільшилася на 5,3% з січня 2021 року до січня 2022 року, випередивши національний темп зростання кількості робочих місць на 4,7% за той же період.

Все це ото спростовує поверхове враження про те, що велика фарма в останні роки скоротилася.

Проте цього року експерти прогнозують подальше скорочення чисельності персоналу – але це буде повʼязано з тенденцією до виділення спін-офф (Johnson & Johnson – Kenvue; Novartis AG – Sandoz тощо).

Источник: www.thepharma.media

подписаться на рассылку

Календар подій


<Пред След>
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

LinkedIn Facebook ВКонтакте