Мій кабінет
Каталог роботодавців
  • Інше
  • 51 вакансий
  • Аптеки
  • 232 вакансий
  • Виробництво
  • 16 вакансий
  • Маркетинг
  • 31 вакансий
  • Медицина
  • 367 вакансий
  • Продажі
  • 276 вакансий
Рекомендуємо книгу
7 граней/таланту

Книга «7 граней/таланту» Білла Бонстеттера та Ешлі Бауерс практично недоступна широкому читачеві, оскільки видана обмеженим тиражем під егідою TTI Success Insights Ukraine. Її неможливо знайти на ринку «Петрівка», її неможливо придбати у книгарнях, хоч тема дуже важлива – як розкрити свій талант? І як розкрити таланти своїх підлеглих?

Нові аспекти придатності до військової служби, хто і як її визначатиме та як оскаржити рішення

Ірина Кириченко, 

Адвокат, Патентний повірений України

Нікого не залишили байдужим дві новини: про перевірку виданих після початку війни рішень ВЛК та про новий перелік хвороб для оцінки придатності до військової служби.

Якими повноваженнями на сьогодні наділені ВЛК, якими критеріями вони керуватимуться, що в їхніх діях можна оскаржити в суді, а з чим доведеться погодитися, — розповідає адвокат Ірина КИРИЧЕНКО.

Основні завдання військово-лікарської експертизи

Відповідно до частини десятої статті 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та з метою якісного проведення призову громадян на строкову військову службу за станом здоров`я, прийняття на військову службу за контрактом, проведення медичного огляду військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів для визначення ступеня придатності до військової служби та визначення ступеня придатності льотного складу до льотної роботи наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 р. №402 затверджено Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (далі — Положення №402).

Згідно з пунктом 1.2 глави 1 розділу І Положення №402 військово-лікарська експертиза це:

  • медичний огляд, зокрема, військовослужбовців та членів їхніх сімей, визначення ступеня придатності до військової служби, навчання у ВВНЗ, роботи за фахом;
  • установлення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів.

Відповідно до пункту 1.1. глави 1 розділу ІІ Положення № 402 медичний огляд також включає в себе винесення письмового висновку (постанови).

Серед основних завдань військово-лікарської експертизи, згідно з пунктом 1.3. глави 1 розділу І Положення №402:

  • аналіз результатів медичного огляду та розробка заходів щодо комплектування ЗСУ особовим складом, придатним до військової служби за станом здоров`я;
  • визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть;
  • визначення ступеня придатності військовослужбовців до військової служби у зв`язку з їх звільненням.

Як трактувати придатність до військової служби

Під придатністю до військової служби у цьому Положенні розуміється такий стан здоров`я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов`язки з конкретної військової спеціальності у ЗСУ та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

Згідно з пунктом 1.2. глави 1 розділу ІІ Положення № 402, постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров`я (додаток 3).

Порядок проведення медичного огляду військовослужбовців врегульовано нормами глави 6 розділу ІІ Положення № 402.

ВЛК також наділена повноваженнями прийняти постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю.

Які рішення ВЛК підлягатимуть перегляду

13 вересня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про перевірку всіх рішень ВЛК, які були ухвалені з 24 лютого 2022 року.

Цим указом вводиться в дію Рішення РНБО України від 30.08. 2023 р. «Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» про перевірки обґрунтованості рішень МСЕК та ВЛК щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби, прийнятих у період дії правового режиму воєнного стану в Україні.

Відповідно до п. 3 цього Рішення МОЗ України, Міноборони України, Міністерству цифрової трансформації України, Генштабу ЗСУ, НСЗУ, головам обласних, Київської міської держадміністрацій доручено у тижневий термін ужити вичерпних заходів щодо вдосконалення системи здійснення медичних оглядів (у тому числі допризовників, призовників та військовозобовʼязаних) військово-лікарськими комісіями ЗСУ, насамперед позаштатними постійно діючими ВЛК територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Змінено перелік хвороб для оцінки придатності до військової служби

Водночас Міноборони наказом від 18.08.2023 р. № 490 внесло зміни до Положення № 402.

Зокрема, змінено перелік хвороб для оцінки придатності до військової служби.

Відтепер призвати можуть військовозобовʼязаних з наступними хворобами:

2-в — клінічно вилікуваний туберкульоз;

4-в — вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

5-в — безсимптомне носійство ВІЛ, з імунною компенсацією;

12-в — анемії, які повільно прогресують та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та нечастими загостреннями;

13-в — хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

14-в — легкі короткочасні хворобливі прояви психічних розладів;

17-в — невротичні, повʼязані зі стресом і соматоформні розлади при помірно виражених, тривалих або повторних хворобливих проявах;

21-в — повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи з незначними порушеннями функцій;

22-в — епізодичні та пароксизмальні розлади з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Що можливо оскаржити в суді

Практика подання позовів про визнання протиправними дій ВЛК та скасування їх постанов уже досить багата, однак результати судових розглядів таких справ зазвичай зводяться до того, що у разі сумніву щодо правильності висновку позаштатної ВЛК (певної військової частини) військовослужбовець має право звернутись до регіональної або Центральної ВЛК для його перегляду. При цьому, постанови Центральної ВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Своєю чергою, надання оцінки діагнозу військовозобов’язаного на предмет того, чи підпадає він під дію статей Розкладу хвороб, що визначають ступінь придатності до військової служби, виходить за межі судового розгляду. Крім того, в Положенні №402 не визначено порядку оскарження довідок позаштатної ВЛК певної військової частини (згідно з додатком 4 до Положення № 402 постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду).

Слід нагадати, що Верховний Суд України у постановах від 13.06.2018 р. у справі № 806/526/16 та від 12.06.2020 р. у справі № 810/5009/18 зазначив: у межах адміністративного процесу суд не має права надавати оцінку професійним діям конкретних лікарів-членів ВЛК при застосуванні ними відповідних методів огляду позивача, дослідження медичної документації, визначенні діагнозів та відповідності їх конкретній статті Розкладу хвороб, оскільки це потребує спеціальних знань у медичній галузі.

Тож розглядаючи спори у справах щодо оскарження рішень ВЛК, суд має право перевірити законність висновку ВЛК лише в межах дотримання процедури його прийняття. Однак він не може надавати власну оцінку підставності прийняття певного висновку ВЛК — оскільки суди не є спеціалізованими установами в медичній сфері, тож оцінка висновку ВЛК виходить за межі необхідного дослідження в контексті застосування норм матеріального права.

Отже, питання визначення наявності або відсутності певного діагнозу у позивача та його придатності (непридатності) до військової служби за результатами медичного обстеження є дискреційними повноваженнями ВЛК, і суд не має права перебирати їх на себе.   

Тому, як свідчать численні приклади з практики, зазвичай позивачам не вдається довести, а судам – встановити протиправність рішень ВЛК щодо неналежного проведення медичного огляду військовозобов’язаного на предмет його придатності до військової служби за станом здоров`я у воєнний час.

Источник: www.thepharma.media

подписаться на рассылку

Календар подій


<Пред След>
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

LinkedIn Facebook ВКонтакте